Herman Lensing is the multi-talented young dynamo cum food editor of SARIE magazine who has also gathered a huge following with his TV cookery programmes on VIA channel. His down-to-earth manner, seemingly boundless energy and passion for life, beauty, music and people took a serious knock earlier this year with the sudden and untimely passing of his beloved mother Susan. Born and raised in the dusty Northern Cape town of Upington, Herman dealt with his sorrow much as he deals with everything: he created beauty. Not only for himself, but for a wider audience, to share all that is good and right in this world.
‘Dit Proe Soos Huis’ is his latest (fourth) cookbook, with an eponymous TV series, a celebration of generosity, hospitality and yes, ultimately of home. He painstakingly pored over her handwritten cookbooks, translating the old-fashioned recipes into dishes that would take place of honour in any modern urban home.
Through this book, Herman’s anecdotes and recipes, we are invited along on many a culinary journey; from his early days in Upington, along to the campsite in Hartenbos for annual holidays, to his present-day personal kitchen and dining table. It’s an endearing book, and definitely high on the list of books you must buy and give to loved ones this Christmas!
According to Herman, his beloved mum Susan fed anyone and everyone with equal generosity. Her motto was,’My child, food is not angry. Never. Food forgives and brings people together. If we just keep on cooking, we’ll turn the world into a better place, one plate at a time.’
The beautifully photographed book is both keepsake and one to keep next to your oven, for frequent use, a daily reminder of how the past and present are linked together, and nourish each other.
Herman was kind enough to let me share a recipe or two from ‘Dit Proe Soos Huis‘ with readers, for Staanrib, and for Pannekoek.
Staanrib
- 1 groot heel lamsrib met baie vet aan
- varsgemaalde seesout
- 40 ml heel koljandersaad, grofgemaal
- varsgemaalde swartpeper
- 100 ml rooiwynasyn
Kry die kole goed warm (jy moet maar ’n tweede vuurtjie aan die kant maak, want jy gaan deurentyd kole nodig kry). Sny met ’n skerp mes ’n diamantpatroon op die vetkant van die rib. Strooi mildelik sout, koljander en peper oor. Gebruik jou vingerpunte en vryf die speserye oral in die vet in; maak seker dis lekker diep ingevryf. Sprinkel asyn oor en sit die rib in ’n toeklaprooster. Krap die kole gelyk en plaas twee bakstene tussen die kole. Laat staan die rooster op een sy tussen die twee bakstene. Krap die kole nader na gelang van hoeveel hitte jy naby die vleis wil hê. Jy moet die rib baie stadig braai sodat al die vet uitbraai en ’n heerlike geur vorm. Dit neem sowat 2 uur. Draai af en toe die rooster om sodat die rib egalig gaar word en skep ekstra kole by soos nodig. Sodra die rib gaar is, haal dit uit die rooster en sny in porsies. Ek hou deesdae daarvan om dit voor te sit met lekker soetmosterd.
Jy sien dikwels dié rib oor die kole by ’n Noord-Kapenaar se kampplek, hetsy vir ontbyt of aandete. Op Hartenbos was my pa die braaier en sy taak was om seker te maak die vleis is goed gaar – my ma het nooit van halfgaar vleis gehou nie. Juis daarom was staanrib of skuinsrib so lekker vir haar. Meestal het my pa sommer net los ribbetjies stadig oor die kole gebraai.
Pannekoek
- 375 ml water
- 125 ml sonneblomolie
- 3 eiers, geskei
- 5 ml witasyn
- 275 g (490 ml) koekmeel
- 2 ml sout
- 2 ml neutmuskaat
- 375 ml melk
- 2 ml bakpoeier
- sonneblomolie vir braai
- kaneelsuiker vir oorstrooi
- Sit die water, 125 ml olie, eiergele en asyn in ’n mengbak en klits goed.
- Sif die meel, sout en neutmuskaat saam en voeg dit by die water-en-eiergeelmengsel. Klits goed en maak seker daar is geen klonte in nie.
- Klits die melk geleidelik by.
- Klits die eierwitte en die bakpoeier saam tot sagte punte vorm. Vou dit dan by die beslag in en laat staan in die yskas vir 1 uur.
- Verhit die sonneblomolie in ’n kleefvrye pan. Keer die oortollige olie uit en vee die pan uit met kombuispapier.
- Roer beslag weer vinnig deur. Skep ’n groot lepel beslag in die pan en kantel die pan in die rondte totdat die beslag die pan se bodem heeltemal bedek.
- Bak die pannekoek totdat borreltjies bo-op verskyn, dan kan jy dit omdraai.
- Plaas ’n groot bord op ’n kastrol met kookwater om die pannekoeke warm te hou. Keer elke gaar pannekoek op die bord uit, strooi kaneelsuiker oor en rol op. Sit ’n deksel bo-op die pannekoek en bak die res van die beslag.
- Sit warm voor met karamelsous en roomys.
Writes Herman: “My ma se pannekoekresep was legendaries. Trouens, een van my mooiste herinneringe aan my grootwordhuis is die geur van pannekoek. My pa het altyd die taak gekry om die pannekoek te bak – my ma sou die deeg maak. Hy het dit netjies gedoen soos net hy kon. Daar was ’n spesiale pannekoekbak. Die geklingel van die deksel nadat die een pannekoek ná die ander in die bak beland het, was soos ’n simfonie van soet beloftes. Ma, ek belowe jou ons sal daai bak vol hou en ons sal pannekoek eet tot ons blinkbek lê van lekkerte.”
Publikasiedatum: 15 Oktober 2019
Prys: R365,00
Bladsye: 192
Formaat: 270mm x 200mm
Bindstyl: Sagteband
Kategorie: Kookkuns
ISBN-13: 9780798179911
Uitgawe: 1
Druk: 0
* Prys onderhewig aan verandering